Питането за промените в конституцията стигна до Конституционния съд

Очакванията са становището на институцията да е готово преди второто гласуване

Депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ внесоха в Конституционния съд питане за тълкувателно решение, подписано със 144 подписа, за промените в основния закон. Двата въпроса са: дали разделянето на ВСС на две колегии, които ще взимат кадровите решения, не е промяна на държавното устройство по същество, която би трябвало да се прави от Велико Народно събрание.

Вторият въпрос е дали в някоя от колегиите може да има равен брой представители на магистратската и парламентарната квота и това не е предпоставка за политически натиск.

Част от постигнатия консенсус за промените в конституцията включваше подобно питане до КС да бъде отправено между първо и второ четене. Днес депутатите оправдаха забързването си, че така становището на институцията ще е готово преди второто гласуване. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, който беше един от вносителите, заяви, цитиран от "Фокус", че се надява КС да се произнесе в средата или в края на септември. По думите му, така зададените въпроси заслужават отговор.

Все още не са известни какви са мотивите, които придружават питането. Днес депутати обясниха, че още вчера ГЕРБ са подготвили питането, което е било раздадено на останалите пет групи, но в крайна сметка ДПС са изготвили втори вариант. Разликата била именно в мотивите.