Отложиха делото за легитимността на Общото събрание на Академията в Свищов

Въпреки че за заседанието бяха поканени всички 139 членове на Общото събрание, като свидетели се явиха само шестима. Техните показания влязоха в пълно противоречие

Повторна експертиза за легитимността на 13 преподаватели, включени в състава на Общото събрание на Стопанската академия в Свищов, отложи делото за законността на форума, избрал за ректор проф.Теодора Димитрова.

Делото е образувано в Административния съд в Търново по жалба на четирима преподаватели, сред които и служебно назначеният за ректор проф.Иван Върбанов, който вече е ответник в спора. Те твърдят, че Общото събрание е нелегитимно, тъй като сред делегатите имало завършили студенти и пенсионирани преподаватели.

Въпреки че за заседанието бяха поканени всички 139 членове на Общото събрание, като свидетели се явиха само шестима. Техните показания влязоха в пълно противоречие, като трима от тях твърдяха, че събранието е било напълно легитимно, а други трима, че е било нагласено.

На старта на процеса на вещо лице бе възложено да направи анализ на трудовите договори и сключените към тях приложения на 118 членове на Общото събрание. Според представеното заключение, двама от хабилитираните и 11 от нехабилитираните преподаватели не отговарят на изискванията. Заключението обаче бе остро оспорено от четирима адвокати, представляващи членове на събранието. Според тях експертът си е позволил да излезе от чисто аналитичната задача и е направил правни изводи, присъщи за съда.