Обвиниха бивш зам.-кмет на Куклен и бизнес дама в подкуп и търговия с влияние

Спрямо Костадин Павлов и Надежда Минчева е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 4 000 лв.

Костадин Павлов е обвинен в подкуп, търговия с влияние, длъжностно престъпление и документни престъпления за това, че "през периода месец април-14.05.2013 г. в гр.Куклен, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение-заместник-кмет на Община Куклен, изпълняващ длъжността “Кмет на Община Куклен”, съгласно решение №207/31.08.2012 г на Общински съвет–Куклен, при условията на посредствено извършителство чрез Ангел Ярев, е приел дар-пари в размер на 3000 /три хиляди/ лева от Надежда Минчева, за да извърши друго престъпление във връзка със службата си - престъпление по чл.302, т.1, б.”б” , във вр.чл. 301 ал. 3, вр. ал.1 от НК /подкуп/.

На 14.05.2013 г в гр. Пловдив и гр. Куклен, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение-заместник-кмет на Община Куклен, изпълняващ длъжността “Кмет на Община Куклен”, съгласно решение № 207/31.08.2012 г на Общински съвет-Куклен е превишил властта и правата си по Закона за обществените поръчки, като е отворил пликовете, съдържащи ценовите оферти на участниците, запознал се е със съдържанието им, сверил ги е с ценовата оферта на “Надежда-2000” ЕООД, в обществена поръчка с предмет “Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение-гр. Куклен и за Домашен социален патронаж- гр. Куклен”, с цел да набави за другиго-„Надежда-2000“ ЕООД-гр. Пловдив, облага- парични средства в размер на 74 327 /седемдесет и четири хиляди триста двадесет и седем/ лева, представляващи стойността на едногодишен договор по обществена поръчка с предмет “Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение - гр. Куклен и за Домашен социален патронаж - гр. Куклен” и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в сериозно накърняване на авторитета и доверието в местната власт - престъпление чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК /длъжностно престъпление/.

На 14.05.2013 г в гр. Куклен, обл. Пловдив, е скрил чужди документи-ценови предложения на “Надежда-2000” ЕООД-гр. Пловдив, внесени от кандидата “Надежда-2000” ЕООД-гр. Пловдив в Община Куклен по обществена поръчка с предмет “Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение-гр. Куклен и за Домашен социален патронаж-гр. Куклен”, с цел да причини другиму - на “Петров комерс” ЕООД-гр. Пловдив, “ВВВ-Дистрибуция и логистика” ЕООД-гр. Асеновград и “ЕС ЕНД ДИ Корпорейшън” ЕООД-гр. Пловдив вреда и да набави за себе си и за “Надежда-2000” ЕООД-гр. Пловдив облага - престъпление по чл. 319 от НК /документно престъпление-укриване на документи/.

На 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив е приел от Надежда Минчева, при условията на посредствено извършителство чрез Ангел Ярев, дар-пари в размер на 1200 /хиляда и двеста/ лева, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение /определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка/ от длъжностно лице-правоспособен юрист Айтен Салим, член на комисия за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, във връзка със службата му /по провеждане на открита процедура по ЗОП с предмет “Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение- гр. Куклен и за Домашен социален патронаж- гр. Куклен”, назначена със заповед №429/27.05.2014 г на зам.кмет, изпълняващ длъжността Кмет на Община Куклен-Костадин Павлов/ - престъпление по чл. 304б, ал. 1 от НК /търговия с влияние/.

На 10.06.2014 г в гр. Куклен, обл. Пловдив, е скрил чужди документи-ценови предложения на “Надежда-2000” ЕООД-гр. Пловдив, внесени от кандидата „Надежда-2000“ ЕООД-гр. Пловдив в Община Куклен по “открита процедура” с предмет “Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение-гр. Куклен и за Домашен социален патронаж-гр. Куклен” с цел да причини другиму-“ЕС ЕНД ДИ Корпорейшън” ЕООД-гр. Пловдив, вреда и да набави за себе си и за “Надежда-2000” ЕООД-гр. Пловдив облага - престъпление по чл. 319 от НК /документно престъпление-укриване на документи/.

Надежда Минчева е обвинена в предлагане на подкуп на длъжностно лице и търговия с влияние за това, че:

През периода м. април-14.05.2013 г в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар-пари в размер на 3000 /три хиляди/ лева на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - Костадин Павлов, заместник-кмет на Община Куклен, изпълняващ длъжността “Кмет на Община Куклен”, съгласно решение №207/31.08.2012 г на Общински съвет-Куклен, при условията на посредствено извършителство - чрез Ангел Ярев, за да извърши действия по служба, в качеството му на възложител по обществена поръчка с предмет “Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение-гр. Куклен и за Домашен социален патронаж-гр. Куклен, за провеждане на “открита процедура” по ЗОП за възлагане на обществена поръчка с предмет “Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение-гр. Куклен и за Домашен социален патронаж- гр. Куклен” - престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 2, вр. ал.1 от НК /подкуп/.

На 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар-пари в размер на 1200 /хиляда и двеста/ лева, при условията на посредствено извършителство чрез Ангел Ярев, на Костадин Павлов, заместник-кмет на Община Куклен, изпълняващ длъжността “Кмет на Община Куклен”, съгласно решение №207/31.08.2012 г на Общински съвет-Куклен, който е твърдял, че може да упражни влияние при вземане на решение /определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка/ от длъжностно лице във връзка със службата му, а именно на членовете на комисията по провежданата в Община Куклен “открита процедура” по ЗОП с предмет “Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение - гр. Куклен и за Домашен социален патронаж - гр. Куклен” - престъпление по чл. 304б, ал. 2 от НК /търговия с влияние/.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Павлов е обвинен и лишаване от свобода от три до петнадесет години, глоба до двадесет и пет хиляди лева, конфискация на до една втора от имуществото на виновния и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, а за тези, в които е обвинена Минчева - лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Спрямо Костадин Павлов и Надежда Минчева е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 4 000 лв., пише Fakti.bg.