Митничарите – на психотест, решиха депутатите

Редът и условията за извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност ще се определят с наредба на министъра на финансите

При назначаване и повишаване в длъжност в Агенция „Митници” лицата трябва да имат положителен резултат от изследване за професионална и психологическа пригодност. Това предвиждат приетите на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси промени в Закона за митниците.

Редът и условията за извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност ще се определят с наредба на министъра на финансите. Депутатите от "БСП лява България" и ДПС коментираха, че психологическа пригодност е нарочно добавен, за да могат по този критерий да се съкращават неудобни хора. Алиосман Имамов отбеляза, че повечето митничари носят оръжие и така или иначе преминават през психологически тест. След гласуване текстът остана в законопроекта.

Народните представители приеха и промени, според които при служебна необходимост митническият служител може да бъде преместван да изпълнява временно друга или същата служба в рамките на митническата администрация. Преместването се извършва със заповед на директора на Агенция „Митници” за срок не повече от шест месеца през една календарна година. Друг текст в закона гласи, че в 14-дневен срок от датата на встъпване в длъжност или постъпване на работа всяка календарна година най-късно до 31 май, и при прекратяване на правоотношението митническите служители са длъжни да декларират пред директора на Агенция „Митници” своето имотно състояние, включително имуществото, представляващо съпружеска имуществена общност, както и имотното състояние на ненавършилите пълнолетие деца.