Прокуратурата внесе обвиненията срещу подсъдимите за радикален ислям

Подсъдимите са обвинени в изразяване на верска нетърпимост и пропагандиране на война чрез идеите на Ислямска държава

Окръжна прокуратура-Пазарджик е внесла обвинителен акт срещу 14 подсъдими, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В мотиви са посочени ясно изразена верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Образувано е наказателно дело от общ характер. Делото е разпределено на случаен принцип на съдия Ивета Парпулова.

Припомняме, че подсъдимите бяха задържани при акция на 31 март. На съд са предадени Ахмед Муса, на 40 г., от гр. Пазарджик, Ангел Симов (Айри), на 39 г. от гр. Пазарджик, Стефан Александров (Сюлейман), на 31 г., от Пазарджик, Светослав Манчев (Зекерия), на 33 г., от гр. Пазарджик, Ерджан Смаил, на 33 г., от гр. Пловдив, Стефан Димитров (Тафик), на 31 г., от гр. Асеновград, Александрина Ангелова (Мелекшен), на 30 г., живуща в с. Старцево, общ. Златоград, Йосиф Минчев (Юсню), на 43 г. от гр. Пловдив, Рангел Илиев (Малкият Ремзи), на 37 г., от от гр. Пловдив, Александър Иванов (Банго), на 37 г., от гр. Пловдив, Орхан Бързак (Мазгала), на 40 г., от гр. Пазарджик, Райко Карталов (Ремзи), на 31 г., от гр. Пазарджик, Ненко Щерев, на 36 г., от гр. Пловдив и Веселин Стефанов (Вайдин), на 28 г., от гр. Пазарджик.

Обвинителният акт е от 134 страници с допълнителни приложения, разпитани са 48 свидетели, в това число и такива със скрита самоличност, по досъдебното производство са извършени множество експертизи, сред които в областта на политологията, социологията, историко-лексикологочина и компютърни експертизи, посочват още от прокуратурата.

Спрямо Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража" и към момента са преведени в Затвора Пазарджик. Стефан Димитров и Александрина Ангелова са с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на по 5 000 лв.

Разследването е приключило в 7 – месечен срок.