20% от реколтата по селата отива в ръцете на апаши

Депутати от Реформаторския блок изнесоха тревозжни данни за проблемите в малките населени места

Над 20 % от реколтата по селата се краде. Посяга се вече и на зърнените култури. За тези обезпокоителни данни съобщи депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков. По инициатива на зам.председателят на парламента Иван Иванов в старата столица се проведе форум по проблемите на сигурността на гражданите, имуществото и реколтата в малките населени места.

Друг проблем, върху който се акцентира, беше, че 75 % от катастрофите стават в малките населени места. Разкриването на престъпленията е трудно заради обезлюдяването и липсата на видеонаблюдение. Освен това голяма част от страната не се брани от градушките, като в цялата Хасковска област например няма нито един полигон за борба с природното бедствие. Според председателя на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност ген. Атанас Атанасов през 50-те години на миналия век във всяко село е имало стражар, а сега един униформен отговаря за 5-10 села. "Голяма част от посегателствата са организирани и дори се контролират от престъпни мрежи", заяви той

По време на дебатите стана ясно, че над 2 030 000 души живеят в общо 5047 села у нас. Напоследък се забелязва положителна миграция като от градовете са се върнали на село над 5000 човека. "Това означава, че българското село не "умира", а се преструктурира. Около 40 % от местните жители са доволни от живота на село, а над 14,5 на сто не са удовлетворени от условията. Статистиката сочи още, че близо 20 % от предприятията са базирани в малките селища и 14,5 % от инвестициите са в тези райони. 35 на сто от заетостта у нас е в селата", изброи Лилков.

Според председателя на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност ген.Атанас Атанасов през 50-те години на миналия век във всяко село е имало стражар, а сега един униформен отговаря за 5-10 села. "Голяма част от посегателствата са организирани и дори се контролират от престъпни мрежи", заяви ген.Атанасов.

Зам.министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев пък изтъкна, че през последните години МВР се е стопило с над 12 000 служители и се е наложило прегрупиране на полицейските сили. Областният управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев обяви като особено сериозен проблема с дърводобива и превозването на дървесината с претоварени стари камиони, които разрушават инфраструктурата в региона.