Половината от снимките на стационарните камери на КАТ - безполезни

Средно се снимат по 100 коли в нарушение, но само около половината снимки са годни, а останалите снимки се трият от системата, защото на кадъра има две коли

Половината от снимките на стационарните камери на КАТ се оказват безполезни и се изхвърлят. Причината е, че на тях се вижда втора кола. Заради това няма как да се докаже коя от колите и превишила скоростта и при евентуално обжалване в съда санкцията пада, съобщават от полицията.Статистиката сочи, че само в София за последния месец трите стационарни камери са засекли над 3000 возила, които са се движили със скорост над ограничението. Всеки от уредите прави снимка, ако колата мине с над 13 км/ч над ограничението. 

Средно се снимат по 100 коли в нарушение, но само около половината снимки са годни, а останалите снимки се трият от системата, защото на кадъра има две коли. Причината за това са по-старите модели камери. КАТ разполага с 15 стационарни камери, като 8 от тях са съвременни и при тях измъкване няма. Камерата определя с инфрачервена светлина в коя лента се движи нарушителят и го посочва на снимката. Всеки заснет от по-съвременните камери отнася глоба.