Министър Иванов "замразява" съдебната реформа до изборите

Министърът мотивира отлагането на внасянето на промените в Закона за съдебната власт в парламента с необходимостта от допълнителни обсъждания с магистратите

Правосъдният министърът Христо Иванов реши да "замрази" съдебната реформа до местните избори през есента. Това съобщи самият той пред съдии в Бургас. Министърът мотивира отлагането на внасянето на промените в Закона за съдебната власт в парламента с необходимостта от допълнителни обсъждания с магистратите. Представеният преди точно един месец съдебен закон бе остро разкритикуван от съдии, прокурори, следователи и академичната общност, а част от текстовете обявени за опасни и дори противоконституционни.

Първоначално ръководството на правосъдното министерство възнамеряваше да внесе промените в ЗСВ за гласуване от Министерския съвет през втората половина на юли. Зад формулировката, че са необходими още дискусии, свързани със съдийското самоуправление и ролята на общите събрания на магистратите, декларациите за имуществено състояние и кариерното израстване в съдебната система, както и за електронно правосъдие, Иванов на практика "замразява" съдебната реформа някъде до местните избори, които ще се проведат на 25 октомври. Трудно би могло да се допусне, че обществени дискусии биха били възможни в месеците юли и август, когато е и съдебната ваканция, така, че най-ранното им провеждане може да се очаква през втората половина на септември и през октомври.

През есента предстои смяната на четирима от членовете на Конституционния съд. Едно от притесненията на ръководството на МП е част от идеите за съдебна реформа да не бъдат атакувани пред КС. Ако това се случи сега, то има голяма вероятност предложенията да бъдат обявени за противоконституционни. Евентуален друг състав на КС, попълнен с четирима нови членове от квотата на президента, на парламента и на съда, би могъл да се отнесе с по-голяма подкрепа с идеите на Христо Иванов и дори да се стигне до преразглеждане на прословутото решение №3 на КС, което предоставя единствено на Велико Народно събрание да променя основния закон в частта за съдебната власт. Друга причина за отлагането на реформата може да се крие в предстоящата смяна на инспекторите в Инспектората към ВСС.

Каквато и да е причината, отлагането внасянето на промените в ЗСВ в НС и все по вероятния провал на конституционната реформа, може да се разглежда и като личен неуспех на министъра. Христо Иванов мотивира участието си в правителство, именно с необходимостта от съдебна реформа. Същото направи и крилото на Реформаторския блок, около лидера на ДСБ Радан Кънев. Осем месеца по-късно те изглеждат все по-самотни, а в допълнение Иванов влезе в конфликт с голяма част от магистратите, които не харесаха идеите му.