Правописна грешка на полицай спаси велинградска фирма от солена глоба

Санкцията падна в съда на първа инстанция, защото същвственото 'Изи пейш' е заменено с

Правописна грешка на полицай спаси велинградска заложна къща от солена глоба за 2000 лв. Лиричното "Иди пей" е заместило същественото "Изи пей" в документа, съобщава "Марица". Санкцията падна в съда на първа инстанция. Причина за това станаха няколко съществени пропуска в акта за установяване на административно нарушение, издаден от началника на Районното управление на полицията във Велинград.

Той е съставен на 15 април, когато при проверка е установено, че обектът извършва дейност извън разрешената по Наредбата за дейността на заложните къщи - плащания на комунални сметки чрез системата на "Изи пей", с която има документирани партньорски отношения. Нежеланото гости е по сигнал, получен още през 2013 година от Столичната дирекция на полицията за тамошни офиси от същата верига, в които от рекламните пана е видно, че посредничат при тези плащания. Във Велинград проверяващите се натъкват на същите пана, затова налагат глоба от 2000 лева.

Тя обаче е успешно обжалвана, и то не само заради "Иди пей" в наказателното постановление. В документацията като извършител е посочен управителят на заложната къща, а не самата тя, която извършва дейността си по правилата в посочената наредба. Освен това е наложена глоба на служителя като физическо лице, а не имуществена санкция на фирмата като юридическо. Магистратите от Районния съд във Велинград преценяват, че е нарушено правото на санкционирания човек - той не е бил в състояние да научи точно за какво нарушение е наказан. Наказателното постановление е отчетено. Решението може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.