Лозан Панов: Какъвто и да е съдебният акт за Цветан Цветанов, все ще има недоволни

Темпът на реформи се забави, те ще се използват като лозунги и агитация за местните избори

След четири месеца на поста най-важното, което трябва да се промени, е да се покаже един нов облик на съдебната система. Така Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, определи времето, за което е на този пост. В сутрешното предаване на БТВ той отговори на въпрос защо се бави делото за Цветан Цветанов за нерегламентирано използване на СРС.

"Имаме произносяне на първа инстацинция, на втора и делото сега е във Върховния съд. Има едно забавяне от 10-15 дни, това е срок, който е в рамките на разумното. Не бива това да се преекспонира и да бъде самоцел. Нека съдът да има необходимото спокойствие, за да си свърши работата", посочи Панов.

Той обясни още: "За делото на Цветан Цветанов ваши колеги ме сезираха и поискаха да бъде публично разпределено. Това се случи. Докладчикът направи своя отвод. Съветвам всички съдии да правят същото, когато има интерес от обществото. Това е начинът да повишим доверието в съда."

Според председателя на ВКС, какъвто и съдебен акт да има, той ще бъде приет по различен начин в обществото. "В този смисъл такава е съдбата на съда. Не може да има винаги доволни при две спорещи страни. Нека съдът си свърши спокойно работата. След постановяването на съдебния акт ще се оповестят мотивите за решението срещу Цветан Цветанов".

Конституционните промени са много важни, коментира още председателят на ВКС, но не по-малко важни са и касационните промени. Промените целят политическите сили да се обединят и да приемат тази задача като своя кауза. За мен темпът на реформите се забави. Притеснява ме, че скоро трябва да бъдат проведени местни избори. Има опасност тази тема да се използва за политическа агитация.

Конституционните промени засягат правната рамка на ВСС. Целта на промените за ВСС е той да се раздели на две колегии и как да се гласува вътре в него. Разделянето ще касае изборът на магистрати. Бързината на производството няма да бъде засегната. Съдебната реформа е нещо много по-голямо. Правосъдието и реформата е свързана с образованието, медиацията и др.

Промените целят политическите сили да се обединят и да приемат тази задача като своя кауза.