Лазар Панов: За да има съдебна реформа, трябва да има консенсус между партиите

За тайното и явното гласуване вече има много аргументи

За разделянето на ВСС на две колегии трябва да се постигне разбиране между всички специалисти, защото това е от значение за кариерното израстване на съдиите, атестирането им и избора на председатели на съдилища. Това каза пред журналисти съдия Лозан Панов, председател на Върховен касационен съд, на влизане на днешното редовно заседание на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"За тайното и явното гласуване вече има много аргументи "за" и "против". Тази дискусия трябва да се проведе на ниво конституционалисти, защото те са специалисти в тази материя", посочи Панов. 

По думите му, замяната на един състав на ВСС с друг, не би могло само по себе си да означава реформа. "Когато се оформи рамката на ВСС, няма как да не се пристъпи към конституирането на този орган. Също ме притеснява и идеята за явен избор. За да може той да се осъществи е необходима добра организация за това. Първото нещо е дебатът около реформите и какво всъщност цели промяната на Конституцията. Дали е тази дълбока реформа, която се иска и дали тя не засяга само ВСС? Моето усещане е, че трябва да се постигне консенсус между политическите сили, но това не зависи от съдебната власт", обясни още Панов.