Готвят бивш зам.-министър за шеф на Апелативен съд - Бургас

Бившият заместник-министър на правосъдието по времето на министър Диана Ковачева - Деница Вълкова, е единственият кандидат за шеф на Апелативния съд Бургас. 

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе днес изслушването на Вълкова, която е съдия в Апелативния съд. Желанието й да се кандидатира аргументира в своята концепцията -  " дългогодишният й опит в съдебната система, придобит от най-ниското до високото ниво, на което работя в момента".

Деница Вълкова завършва право в Бургаския свободен университет, работи в Районния съд в Карлово и в Поморие, като впоследствие от 2000 до 2001 година оглавява последния. След това 11 години е съдия в Окръжния съд в Бургас, като през 2009 г. участва в конкурса за избор на председател, но спечелва другия кандидат. През 2014 година става съдия в Апелативния съд.

Деница Вълкова има ипотечен кредит - 70 000 евро към Уникредит Булбанк и 20 000 лева потребителски кредит към Банка ДСК - около 160 000 лв., посочва "Дневник". Вълкова има и влог - 50 хил. лв. Като юридически лица, които биха се оказали облагодетелствани от актовете или действията при изпълнение на правомощията и задълженията й по служба, съдия Вълкова-Петкова е посочила "СИМКОП"-ЕООД – Бургас с едноличен собственик и управител съпругът й Костадин Петков.

Семейството има няколко къщи в България и една във Великобритания, закупена през 2011 година на стойност 250 000 лв. За целта Костадин Петков е получил ипотечен кредит в размер на 77 000 паунда от Accord mortage LTD. "Съпругът ми все още има такова парично задължение , с остатък към момента 75 000 паунда с левова равностойност 197 250 лева, което изплаща ежемесечно чрез удръжки от заплатата си като хирург на постоянен трудов договор в държавна болница във Великобритания", пише в отговор на БИПИ съдия Вълкова.

Непълнолетният син на Вълкова е собственик на къща в Бургас. Семейството на съдия Вълкова притежава и общо седем апартамента, бирария, магазин, всичките в Бургас, както и земеделски земи в Сливенско. Семейството притежава общо пет автомобила, за част от които Вълкова уточнява, че са купени за съпруга й във Великобритания. За 2014 г. съдията е декларирала трудов доход в размер на почти 42 000 лв. Съпругът на Вълкова е декларирал за 2014 г. трудов доход в размер на почти 230 000 лв. Общо 5200 лв. семейството е декларирало и като доход от наеми за 2014 г.

Като съдия в окръжния съд в Бургас през 2003 г. Вълкова е била докладчик по делото срещу журналистите Катя Касабова и Божидар Божков, заведено от четирима инспектори от регионалния инспекторат по образованието. Причината са публикации, в които се разкрива, че 157 здрави деца със слаби резултати са приети в елитни гимназии с фалшиви медицински бележки за тежки заболявания.

Касабова и Божков са осъдени да платят големи суми - Касабова - около 7500 лв., а Божков - 6300 лв.

През април 2011 година съдът в Страсбург осъжда България и се произнесе в полза на журналистите.