Даниел Вълчев: Енергията за промяна започва да се пропилява

Ние изгубихме ясните цели на една реформа, заяви ръководителят на Центъра за правни инициативи

Толкова много се говори за съдебна реформа, толкова много разнопосочни идеи има, че публиката вече се обърква, заяви по БНР Даниел Вълчев, ръководител на Центъра за правни инициативи, който е професор.

По думите му, тази доста хубава обществена енергия, която съществуваше допреди 6 месеца като нагласа, започва да се пропилява. Ние изгубихме ясните цели на една реформа. Реформа се прави, когато виждаш недостатъците на тази система и искаш да ги отстраниш.

"Правото е инструмент за решаване на значимите конфликти в едно общество по мирен начин, по известна процедура. Следователно, за да има тези възможности правната система, е необходимо да има еднообразни процедури", обясни Вълчев.

На второ място той посочи, че трябва да има предвидимост на решенията. Третото е, да има бързина. "Тук-там в българската съдебна система го има, тук-там - го няма. Съдебната система далеч не изглежда толкова черна, но не изглежда и толкова бяла. В нея има системни проблеми. За да се реформира една система, това е свързано с промяна на хора. Но най-важното е да се сменят правилата, по които тя функционира. На първо място, трябва да се персонализира дейността в съдебната система", каза още Вълчев.