Никола Филчев: Запомних само ходатайства от президенти, премиери и министри

А зад гърба ти те мачкат, за да те държат на верижка, върна се към своето време бившият главен прокурор

Министърът на правосъдието, сега не го знам как се казва, той е един млад човек, симпатичен, но съдебната реформа не е да бърбориш по телевизията, аз не знам дали е влизал в пленарна зала, коментира бившият главен прокурор в сутрешния блок на БН съдебната реформа и правосъдния министър. "Но да не го превръщаме във важна персон", добави той, отказвайки повече внимание.

На въпрос за аспектите на съдебната реформа, дали промяната на лица може да се нарече реформа, Филчев отговори. "Ефективността на една правосъдна система се съдържа в три неща: справедливост, бързина, неотвратимост - последното означава за всяко престъпление да следва наказание. За да се постигне това, трябва да има инстанционен контрол", поясни бившият обвинител номер едно.

Започнил съм 7-годишния си мандат с двама президенти, няколко премиери, с министри, които идваха при мен и говореха само за ходатайство. След това зад гърба ти гледат да те смачкат, да те държат на верижка. Това съм запомнил от държавното управление, върна се към своето време Филчев.


Помолен да отговори на въпроса дали всички главни прокурори са безгрешни, той отговори в своя си стил ехидно: "За себе си мога да кажа, чувал съм от моя дадо - пълен съм с грешки. Към държавата поне направих опит да бъда лоялен и съм доволен не от труда си, а от това, което получих." Запитан някаква вина изпитва ли, Филчев отговори: Н"ямам нарушения, за да имам вина."