Шофьорът, прегазил 6-годишния Петьо, остава в ареста

От информацията на съда става ясно, че Цветан Пъков е имал други 2 наказателни производства за катастрофи с четирима пострадали със средни телесни повреди и за 10 години има общо 20 наказания по Закона за движение по пътищата

Апелативният съд в Пловдив остави в ареста Цветан Пъков, който на 14 април в Панагюрище уби с джипа си 6-годишния Петьо Гевечанов. Съдът отхвърли жалбата на Цветан Пъков да бъде пуснат на свобода и потвърдиха наложената му от пазарджишкия окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража". Като мотив за взетото решение, председателят на Апелативния съд-Пловдив Магдалина Иванова посочи, че има опасност Пъков да извърши ново престъпление или да се укрие.

По време на заседанието прокурорът Иван Даскалов заяви, че през периода 2006 - 2012 година Пъков е имал други 2 наказателни производства за катастрофи с четирима пострадали със средни телесни повреди и за 10 години има общо 20 наказания по Закона за движение по пътищата.

Обвиняемият е заявил, че не желае да присъства на разглеждането на делото. Преди заседанието родителите на 6-годишния Петьо поискаха максимална присъда за Пъков. „За убийството на животни дават по-високи присъди от тези за смърт на дете на пътя", коментираха майката и бащата на Петьо. На заседанието присъстваха още бабата и вуйчото на убитото момче. Цветан Пъков не се яви в съда, но въпреки това бе даден ход на делото.

Майката на Петьо представи подписка от граждани с искане за справедлива присъда, но съдът не я прие. По думите на бабата на блъснатото дете, събраните подписи от цялата страна са над 10 хиляди. Стотици хора поискаха справедлива присъда за Пъков и убийците на пътя по време на мирен протест, който се проведе във вторник на площад „Съединение" в Пловдив.