Ченалова може да се укрие и да извърши друго престъпление

Според прокуратурата в интерес на обществото е тя отново да бъде задържана

Софийският апелативен съд решава да върне ли в ареста съдия Румяна Ченалова, обвинена за престъпление по служба и документно престъпление.

Според прокуратурата в интерес на обществото е тя отново да бъде задържана. Макар че не е длъжна да се яви пред втората съдебна инстанция, Румяна Ченалова дойде и проведе своята лична защита. Преди нея говориха двамата и адвокати, предаде БНР.

Представителката на звено "Антикорупция", която разследва делото срещу Ченалова - Клементина Паличева, поиска отмяна на определението на СГС, с което на Ченалова беше определена мярка за неотклонение 8000 лева, като обясни, че има достатъчно доказателства, че отстранената съдийка е нарушила съдебните си задължения, толерирайки страна по нейно търговско дело.

Прокуратурата се позова на свидетелски показания за финансови договорки между Ченалова и Ангел Божилов от обединение "Енергийни дружества". За да облагодетелства това дружество, съдийката извършила и второто престъпление, отправила протокол, за да вкара в него факти, които обаче не били коментирани по време на съдебното заседание.

Държавното обвинение основно се спря на процесуалното поведение на Румяна Ченалова - това, че не се е явявала на разпит и съществуваща оперативна информация, че се готвела да се укрие, според тази информация, в Бразилия. Заради това тя беше арестувана на 14-и април, прекара 48 часа в ареста и сега прокуратурата продължава да твърди, че има опасност Ченалова да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде отново задържана.

По-късно се очаква решението на Софийския апелативен съд, който ще трябва да избира между аргументите на защитата и на прокуратурата.