Проф. Емилия Друмева: ВСС не е правителството на седебната власт

Главният прокурор и сега може да отговаря на въпроси на депутати в парламента, заяви бившият конституционен съдия

Прекомерно малко е тригодишен мандат на ВСС, заяви в интервю за БНР бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева по повод готвените промени в съдебната система. "По-важното обсъждане обаче е: ще бъде ли разделен органът на две колегии, как ще се композират те, така че да не губят връзката помежду си, и за единния пленарен формат, който да решава бюджетните и други важни въпроси", коментира още тя.

В последните години ударението е поставено върху ВСС. "Не съм съгласна с твърдението, че това е правителството на съдебната власт. ВСС по Конституция има предназначение да бъде органът за вътрешна самоселекция на магистратите, гарантиращ независимост в кариерното им развитие. Схемите на мандатите в демократичните системи на управление имат за цел да не се позволи в една година една и съща политическа сила да държи позициите в решаващи институции. Скъсяването на мандата на ВСС трябва да се случи с оглед на другите срокове, заложени в Конституцията. През 2007 година ВВС се превърна в постоянно заседаващ орган", поясни проф. Друмева.

Тя беше категорична, че и сега главният прокурор може да бъде изслушван в Народното събрание.

"Главният прокурор и сега може да отговаря на въпроси на депутати в парламента. От 2006-а година изрично се записа като правомощие на НС да изслушва всяка година доклад от председателите на върховните съдилища и главния прокурор", посочи бившият конституционен съдия.

Проф. Друмева коментира намерението на премиера Борисов до юли месец да има приети на първо четене промени в Конституцията. "Този срок може да бъде приемлив, ако има някакво събитие, което изисква такова сгъстяване на времето. Трябва обаче да върви едно широко обсъждане, което изисква време. В последните 24 години сме свидетели на едно постоянно изменяне на функционирането на съдебната власт. Съдебната система се намира в еволюция. В това няма драма, а само поводи за осмисляне на по-добрия модел."

Според нея във Франция има работещ модел, от който може да бъде заимствано. В него всяка от колегиите във ВСС има по 6-има юристи, които не са магистрати.