Христо Иванов отново предложи Янева за уволнение

Миналата седмица от ВСС отказаха да образуват дисциплинарно производство срещу бившия председател на СГС с мотив, че документите, които трябва да проверят са класифицирана информация

Правосъдният министър Христо Иванов е внесъл повторно предложението си бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева да бъде дисциплинарно уволнена заради действията й по разработката "Червеи". Това съобщи Иванов на влизане във Висшия съдебен съвет (ВСС), а впоследствие министерството разпространи и съобщение.

Миналата седмица от ВСС отказаха да образуват дисциплинарно производство срещу бившия председател на СГС с мотив, че документите, които трябва да проверят са класифицирана информация, а Янева се ползва с функционален имунитет. Отказът не е пречка за повторно предложение на Иванов, като от министерството уточняват, че са налице новонастъпили обстоятелства.

"Министърът на правосъдието получи от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) г-н Бойко Рашков разрешенията за използване на СРС, издадени от г-жа Янева по т.нар. разработка "Червей", които не са класифицирана информация, представляват първични доказателства и изцяло потвърждават фактическите и правни изводи, изложени в предложението за налагане на дисциплинарно наказание. Същевременно, наличието им улеснява Висшия съдебен съвет при изясняване на състава на нарушението и преодолява изразените при предишното обсъждане опасения на някои от членовете на съвета, че в доклада на председателя на бюрото съществуването или съдържанието на разрешенията не е отразено точно", пише в съобщението на министерството.

"И моята мисия като министър е да излезем от културата на затваряне на очите и замитане на килима. Моята настоятелност е да не си затваряме очите за факта, че този важен съд е превърнал съдебния контрол в празна формалност, що се отнася до разрешаване на СРС. Това е проблем на националната сигурност и на базови права на гражданите".