Разпити в Бачковския манастир заради преметнати от отец Кирил

Скандалът с отец Кирил избухна през октомври, когато жители на селото алармираха в полицията, че са измамени с несъстояла се екскурзия

Първоначалната версия, че отец Кирил от село Баница е измамил десетки свои съселяни, че ще ги заведе на екскурзия, може и да се окаже погрешна след разпитите, които е започнала прокуратурата днес в Бачковския манастир. 

Обвинението е разпитало всички, които фигурирали в списъците за екскурзията до Кръстова гора и Бачковския манастир. „Показанията, които са събрани при разпитите във Велико Търново и Бачковския манастир са коренно различни от тези, които са дали хората от село Баница“, каза още прокурор Трифонова.

Досъдебното производство за измама, образувано в районната прокуратура във Враца срещу отец Кирил, все още не е приключило. От държавното обвинение съобщиха, че срокът за разследването е удължен с два месеца, считано от 11 февруари т.г. Първоначалната версия, че попът от село Баница е измамил десетки свои съселяни, че ще ги заведе на екскурзия, може и да се окаже погрешна. От прокуратурата са разпитали всички, които фигурирали в списъците за екскурзията до Кръстова гора и Бачковския манастир, съобщава „Конкурент“.

На този етап информацията е доста превратна. Доказателствата към момента сочат за отсъствие на измама, но нека да изчакаме края на разследването“, каза зам.-окръжният прокурор на Враца Камелия Трифонова. Тя припомни, че досъдебното производство срещу отеца е образувано за това, че от началото на август 2014 г. до края на същия месец, той е възбудил и поддържал в заблуждение хора от село Баница, че ще отидат на екскурзия, за която са си платили.

Скандалът с отец Кирил избухна през октомври м.г., когато жители на селото алармираха в полицията, че са измамени с несъстояла се екскурзия. Заради прибраното и невърнато капаро, МВР обяви попа за местно издирване. Още на следващия ден той сам се яви в полицията и беше задържан за 24 часа. Според отеца, измама няма. Екскурзията не се е състояла поради независещи от него причини, а капарото на всеки е върнато, макар и със закъснение.

Отец Кирил е студент по богословие във Велико Търново. Преди 10 години е ръкоположен за свещеник, а през 2005 г. са му поверени 10 села в 3 общини. След скандала с екскурзията, от врачанската митрополия забраниха на отеца да служи, докато случаят не се разплете. Решението на прокуратурата се очаква до средата на април.