Борисов: Длъжни сме да осигурим най-добрите условия за съдиите и прокурорите

Премиерът провери новата сграда на Софийския районен съд

Премиерът Бойко Борисов провери новата сграда на Софийския районен съд заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов, председателя на Върховния административен съд Лозан Панов и председателя на СРС Методи Лалев.

"Бях премиер, когато дойдох в този гълъбарник. Тогава заедно с колегите взехме решение да го ремонтираме, осигурихме финансиране. Тогава бях премиер и като премиер го откривам", каза пред журналисти Бойко Борисов.

Преди делата в хранилището са били съхранявани в чували, а сега то е модерно и интересно, подчерта Борисов и уточни, че в новия съд има камери, които следят всичко, което се случва. Според премиера той и министърът на правосъдието са длъжни да осигурят условията на работа на съдиите и прокурорите, за да могат да работят в най-добри условия, такива, каквито са по света, и тогава обществото да има изисквания към тях.

Новата сграда на Софийски районен съд е напълно завършена, остава да се довърши единствено околното пространство, което ще бъде готово след около месец и половина, когато ще бъде направено тържествено откриване. Предстои да бъде направена още една по-добре конструирана сграда.

Архивът на гражданската част на съда е над 600 хил. дела. Всяка година в съда постъпват около 100 хил. нови дела, натоварването на съдиите е изключително голямо и именно затова решаването на този сграден проблем е предпоставка да може това натоварване да бъде снижено. Методи Лалов поясни, че в рамките на 2 години са получени около 30 нови съдийски щата, а преди около месец и половина са получени 97 нови щата за администрация, чрез които съдът ще може да заработи в нормални условия. Той допълни, че досега това не е било възможно.

Министърът на правосъдието Христо Иванов подчерта, че СРС е предният фронт на реформата в съдебната система, тъй като това е съдът, който е в най-тежко положение. По думите му, в него се вижда целият възел от проблеми, с които трябва да се справяме в съдебната власт изобщо.

Председателят на ВАС Лозан Панов заяви, че е важен символът, че държавата припознава правосъдието като приоритет. Той посочи, че намирането на средства също трябва да бъде приоритет. Председателят на ВАС отбеляза, че като човек, който работи в Софийски районен съд и много пъти е влизал в предишната сграда, може да направи разликите от това, какво представлява тази и предишната сграда на съда.