Христо Иванов поиска дисциплинарно уволнение за Владимира Янева

С новото искане правосъдният министър реално иска тя да бъде отстранена от съдебната власт

Министърът на правосъдието Христо Иванов е направил предложение за дисциплинарно уволнение на шефът на Софийски градски съд Владимира Янева. 

Предложението му за образуване на дисциплинарно производство срещу Янева е внесено във Висшия съдебен съвет. То е изготвено въз основа на фактите, които се съдържат в писмото от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков, постъпило в Министерството на правосъдието на 18.02.2015 г. В писмото са отразени резултатите от извършена проверка на основание чл. 34 б, ал. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) в Дирекция „Сигурност на МВР" и Специализирана дирекция „Технически операции" - ДАНС.

Заради аферата "Червей" и това, че е позволила незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), Янева беше временно отстранена от ВСС от поста ѝ на председател на съда и като съдия. С това тя не губи качеството си на съдия, а само временно е лишена от възможността да упражнява функциите си, поради което няма пречка срещу нея да се образуват и водят дисциплинарни производства. 

С новото искане правосъдният министър реално иска Владимира Янева да бъде отстранена от съдебната власт, като ѝ бъде наложено най-тежкото дисциплинарно наказание.