ВСС отхвърли оставката на Петьо Еврото, Цацаров - това е закононесъобразно

Освобождаването на Петров от длъжност ще препятства реализирането на дисциплинарна отговорност спрямо него

Висшият съдебен съвет не прие оставката на Петьо Петров като следовател в Софийска градска прокуратура, след като предложение от главния прокурор Сотир Цацаров не събра необходимия брой гласове, съобщи Фокус.

Разпределението на гласовете беше 12 гласа „за“, 4 гласа „против“ и 2 гласа „въздържал се“. А аргументът на магистратите бе, че освобождаването на Петров от длъжност ще препятства реализирането на дисциплинарна отговорност спрямо него.

Прокуратурата има интерес Петьо Петров да бъде освободен по най-бързия начин, посочи Цацаров по време на редовното заседание на ВСС, на което се обсъждаше предложението на Комисията по предложения и атестиране Петьо Петров да бъде освободен от поста следовател в СГП, след като тази сутрин е подал оставка. Главният прокурор поясни, че неговото освобождаване с нищо няма да повлияе на реализирането на наказателна отговорност и липсва основание той да не бъде освободен при наличието на проверка.

„Като има толкова отдавна известни факти, защо няма образувано дисциплинарно производство, за да блокирате оставката? Не може да блокираме тази оставка, защото тя е предизвестие с 30-дневен срок“, допълни Цацаров.

По думите му е необходимо да се постъпи според разпоредбите на закона, независимо кой е подал оставка. 

По време на обсъждането стана ясно, че има образувана проверка и от страна на прокуратурата, и към настоящия момент са снети обяснения от няколко лица от състава на МВР, ДАНС и прокуратурата, които са участвали в планирането и осъществяването на разследването.