Митничарите ще описват подробно имотите си - и при назначаване, и при напускане

Служителите ще декларират и притежаваното от жените им и децата под 18 години

До 14 дни от встъпването си в длъжност, но не по-късно от 15 май на съответната година, както и при напускане на системата всички митничари ще описват подробно имотното си състояние, пише 24 часа.

Това ще става в специален формуляр, който ще бъде одобряван от директора на агенцията, предвижда проект за промени в закона за митниците. Служителите ще декларират и притежаваното от жените им и децата под 18 години.

Досега изискването за съобщаване на имуществено състояние бе записано само в етичния кодекс на митническите служители и не бе задължително. Данните от декларациите обаче няма да бъдат огласявани публично, но ще бъдат използвани за вътрешен контрол.

Полагането на тестове за професионална и психологическа пригодност пък вече става задължително условие за заемане на длъжност, предвиждат други промени в закона.

Новият проект гласи митничарите да са тези, които ще контролират плащането на винетни и пътни такси от влизащите през границата превозни средства. Те ще следят и за спазването на разрешителния режим за товарни и пътнически превози. За да се случи това, митниците и МВР ще изградят система за обмен на информация. Достъпът до нея ще става при спазване на правила за контролирано ползване на класифицирана информация.

Друго нововъведение, също записано в проекта, е, че решенията на митническите органи, включително тези, които установяват задължения към държавата, ще подлежат на предварително изпълнение, като обжалването на актовете не ги спира.