Съдия: Да потърсим изтеклите милиони за информационната система в съда!

Да се опитаме да погледнем модела КОЙ? в съдебната система, но чрез всички факти, натрупани поне през последните пет години, заявява в открито писмо Душана Здравкова

Трябва да се опитаме да погледнем модела "КОЙ?" в съдебната система, заяви Душана Здравкова по БНР, бивш председател на варненските Районен и Окръжен съд и съдия. Тя написа ново отворено писмо, след като излезе с позиция при назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС).

И тогава, когато написах първото отворено писмо, и сега използвах само като повод оставката на Владимира Янева. Всъщност тогава моят протест беше насочен срещу модела на организация на работа и кариерното израстване в съдебната система и най-вече срещу грубото вмешателство на политици в съдебната система. Тогава всъщност не толкова назначаването - аз колегата Янева не я познавам, но по-скоро това, че имаше декларация от почти 100 човека, колеги съдии от софийски съдилища, когато нямаше отзвук във Висшия съдебен съвет.

Тогава реших, че това е дъното, до което може да стигне съдебната система. Тогава в отвореното си писмо казах, че тя е с пречупен гръбнак, като визирах ВСС, защото той по никакъв начин не реагира на това, което бяха поискали в декларацията си колегите, и всъщност аз реших, че единственото, което мога да направя, е да подам своята оставка, като твърдя, че аз съм единственият съдия, който е напуснал съдебната система изобщо.

За съжаление, това не беше дъното. За съжаление продължи с други ключови назначения и само под много силен натиск. И постфактум някои от компрометираните или спорните, или компромисните фигури се оттегляха. Това е поводът за второто ми отворено писмо, което пиша. Най-вече се обръщам към гражданите и към вас, медиите, защото аз вярвам, че трябва да има прозрачност, да има публикации от страна на журналистите.

Затова намерението ми сега е отново да се погледнат всички онези случаи на спорни назначения, т.е. да се опитаме да погледнем модела "КОЙ?" в съдебната система, но чрез всички тези факти, натрупани поне през последните пет години, спорните случаи на дела, които са прекратявани по неясни причини, за да стане ясно как се издигат в кариерата определени хора, определени съдии, как се става председател на един съд, без да си гледал например никога административни дела, как не се обръща внимание на колеги, които са направили протест, написали са протест от Варненския административен съд. Много ми се ще да се проучат нещата около това, къде изтекоха милионите за информационни система в съдебната система, защото много бързо забравихме скандалите около случайното разпределение на делата.