Митничар подслушван с незаконно СРС, замесен е съдия

Документите от проверката на НБКСРС са изпратени до главния прокурор Сотир Цацаров и до председателя на Окръжен съд-Благоеврград

Бившият митнически инспектор Методи Митовски твърди в молба до ВСС, че благоевградският окръжен съдия Красимир Аршинков е разрешил неправомерно прилагането спрямо него на СРС-та. След извършване на проверка по случая Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства отговаря, че спрямо Митовски са били приложени незаконно специални разузнавателни средства. Документът е подписан от председателя на институцията Бойко Рашков.

Рашков посочва, че документите са били изпратени до главния прокурор Сотир Цацаров и до председателя на Окръжен съд-Благоеврград, съобщава Struma.bg.

През март 2013 г. Методи Митовски осъди прокуратурата за причинени имуществени и неимуществени вреди в резултат на неправилно повдигнато обвинение. Той заведе дело в Окръжен съд - Благоевград по Закона за отговорността на държавата, след като бе оправдан за престъпление по служба - съставяне на документ с невярно съдържание при внос на БМВ през митница Благоевград.

Митовски бе напълно оневинен след петгодишен наказателен процес. Той поиска 26 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпян значителен тормоз, нарушено психическо и физическо здраве, смущения в съня и трудовата му функция.

Митовски твърдеше, че бил злепоставен пред съгражданите му, а вследствие на създалата се публичност на наказателното производство срещу него родителите му получили силен стрес и починали един след друг за една година. Наред с това той изтъква, че за 4-годишния период, когато е бил обвиняем, не е получавал никакво възнаграждение поради временното му отстраняване като старши инспектор в митницата и семейството му останало без всякакви доходи.

Вещите лица заключват, че наказателното производство е причинило на Митовски психично разстройство - реакция на тежък стрес и разстройство в адаптацията, и е довело до по-тежко протичане на наличната преди това хипертонична болест. По делото е назначена и счетоводна експертиза, която установява, че за времето, през което е бил отстранен от митницата, е лишен от заплати в размер на 21 341 лв.