Адвокатите напират да участват в съдебната реформа

Основният им мотив е, че те са реална част от съдебната система

Асоциация "Адвокати за промяна" настоя българската адвокатура да бъде включена в реформите в съдебната система с мотива, че е реален участник в нея. Дни преди избора на председател на Софийската адвокатска колегия, от гилдията коментираха проблемите и казаното в доклада на Европейската комисия.

От адвокатската колегия изявиха готовност активно да се включат в процеса по обновяване на законодателството и реформите в съдебната система. От асоциацията представиха кандидата си за председател на Софийската адвокатска колегия – адвокат Владислав Янев. Изборът ще се състои на 1 февруари, съобщи БНР.

Янев посочи, че един от основните фактори, за да се стигне до корупционна криза в съдебната система е несъвършенството на законодателството и несъвършения Закон за адвокатурата, който дава възможност техните права да бъдат ограничавани. Изготвен е и проект за промяна на закона, който предвижда актуализация на правата на адвокатите и регламентира по-строго техните задължения. Той е внесен в Народното събрание и предстои неговото гласуване.

За да бъде ефективен адвокатския труд очакването е за адекватни мерки от Европа, каза Янев и добави, че докладът на ЕК не е напълно реален:

Тъй като до момента 7 години се правят мониторингови доклади, които за наше огромно учудване и съжаление е изготвят без участието на българската адвокатура и без анкета сред българския народ. Лично моето убеждение е, че тези доклади са недостатъчно обективни, поради това, че са изготвени единствено на база срещи на проверяващите с магистрати, без участието на адвокатите, без допитване до българския народ и мерките, които се взимат от Брюксел, са недостатъчно ефективни и се стига до една смехотворна ситуация седем години да се отчитат нередности и нужди за развитие на правосъдната система и едновременно с това седем години в тези доклади да се отчита някакъв напредък. Е как така хем има критики, хем имало някакъв напредък?