Меглена Кунева: ВСС е отговорен за неработещата съдебна система

Вицепремиерът заяви, че не трябва да се създават нови структури, вместо това съществуващите трябва да заработят

Висшият съдебен съвет е отговорен за неработещата съдебна система. С всеки нов негов състав ние възпроизвеждаме едни и същи дефекти от години. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в ефира на Нова телевизия.

Тя беше категорична, че само нов закон за съдебната власт няма да реши проблемите. Според Кунева, много хора и то от съдиите не вярват, че изборът на шеф на ВКС днес ще е открит и прозрачен. „ВСС не може да живее в кула от слонова кост и да заявяват, че който не работи, той не греши”, смята тя.

„Трябва да има един орган, който да събира сигналите за корупция във висшите етажи на властта”, предлага тя вицепремиерът. „Трябва да има един орган, който да събира сигналите за корупция във висшите етажи на властта”, предложи вицепремиерът. Тя уточни, че не става дума за създаване на нов орган, а за предоставяме на правомощия на някой от съществуващите десетина структури, които би трябвало да се занимават с тази работа.

Според Кунева, трябва да се започне с декларациите на хората от властта, те трябва да бъдат достатъчно изчерпателни и ясни за имуществото им и евентуален конфликт на интереси. „Трябва да има и проверка на изнесените данни от всички висши държавни служители и начина им на живот”, завърши вицепремиерът.