Зам.-главният прокурор: БОРКОР е една "страшна тайна" за държавата

Сръбските власти няма да върнат Цветан Василев, допуска Борислав Сарафов

Аз съм от хората, които четат внимателно докладите и гледат да извлекат поуките от тях. Докладът на Европейската комисия е положителен за прокуратурата и това не е изненада за мен, защото зная колко усилия полага прокуратурата. Успехите са видими за този, който иска да ги види. Това заяви в предаването "Още от деня" на БНТ заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Отбелязан е и видимият напредък по дела за корупция, особено сред представители на местната власт, поясни той. На въпрос, свързан с корупцията, какво би казал за БОРКОР, Сарафов отговори: "БОРКОР е една страшна тайна за всички в държавата. Не е ясно нито какво прави този орган, нито какви са резултатите от дейността му. Знае ли някой какво върши този орган? Ние знаем само, че извършва някаква аналитична дейност, но тези доклади нямат никаква стойност. Необходима е реална действена борба срещу корупцията и организираната престъпност, не само декларации и анализи", убеден е заместник-главният прокурор.

Помолен да коментира други акценти от доклада на ЕК, Борислав Сарафов уточни, че въпросът за децентрализация на прокуратурата е заложен в сегашната реформа. Идеята, и то лично негова, съществува още от 2012 г. "Тази идея я обсъждахме и с предишния главен прокурор Борис Велчев, сега добива нова окраска и нова оценка. Именно моето предложение е и едно от предложенията на прокуратуратара на Р България по съдебната реформа", уточни Сарафов.
Помолен да коментира и констатациите в доклада за организираната престъпност и в отговор на репликата на водещия, че може би престъпниците са по-силни от държавата, зам.-главният прокурор отговори: "Не съм съгласен, че организираната престъпност е по-силна от държавата. Знакови фигури като Баретата, са вече осъдени. В момента тези хора не парадират със своето могъщество. Много от тях са осъдени на първа инстация, други се укриват - братя Галеви, Брендо", даде пример Сарафов и добави: "Невъзможността да се изпълнят присъдите е проблем и за нас. Тук има някаква системна грешка, законодателството ни се нуждае от промяна. В момента имаме проблем, но нямаме виновен. Законодателят трябва да поправи тази грешка - той дава инструментът, с който работим. Ние прилагаме закона, а не го произвеждаме."
Той спомена и разкритите убийства като актив на прокуратурата - убийството на Манджуков и семейство Дамянови, както и едно в Благоевград. "Работи се много активно срещу организираната престъпност. Имаме доказателство, че е работила организирана група", каза Сарафов и потвърди ангажираността на министър-председателя към разкриването на знаковите убийства в последните седмици. " Да се ангажира лично министър-председателят, означава много. Премиерът е ръководител на изпълнителната власт, където е и МВР, той е дал кураж и насоки, даде доста професионални мнения и становища по време на оперативките и заседанията на ръководството на прокуратурута и категорично бяха полезни."
Сарафов съобщи, че прокуратурата вече подготвя документи за издирване на Черния Роди и по международен път- чрез Интерпол.
На въпрос на водещия как се движи процедурата в Белград с екстрадицията на Цветан Василев и има ли шанс да бъде върнат, заместник-главният прокурор каза: "Отговорът е мого лесен - цялата процедура се движи само и изключително от сръбските власти. Самото забавяне на сръбските власти може би означава, че няма да го върнат - това е моето субективно усещане. Като аргументи сме изложили всичко, което е нужно по закон. Спазили сме всички международни наредби и договори и всичко е в ръцете на сръбските власти. Разбирам интереса към този случай на гражданите, които очакват справедливост заради вложенията си."