Правосъдният министър призна: Докладът на ЕК е обективен, задава посоката за реформи

Особено ценна е констатацията, че правителството е започнало да нарича проблемите с техните имена

"Оценката на доклада на Европейската комисия (ЕК) е обективна. Той очертава коректно множеството области на проблеми и отсъстващ напредък". Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по повод представения доклад на ЕК.

"Страната ни продължава да изостава от стандартите на ЕС в областта на правосъдието, върховенството на закона, защитата правата на човека и установяването на свободно от корупция управление. Резултатите от Евробарометър убедително доказват, че тази достойна за съжаление оценка се споделя не само от ЕК, но и от цялото българско общество", отчита Иванов, цитиран от пресцентъра на ръководеното от него министерство.

Иванов отбелязва, че сред малкото позитивни наблюдения, особено цени констатацията, че правителството е започнало да нарича проблемите с техните имена.

"В лицето на актуализираната Стратегия за съдебна реформа има план за излизане от така подробно описаната в доклада стагнация. Докладът трябва да бъде повод за сериозен размисъл и преоценка на досегашни политики и практики от всички институции, имащи отношение към правосъдието и борбата с престъпността и корупцията", казва още Христо Иванов.

По думите му трябва да разбираме ясно, че във времето до следващия устен доклад на ЕК до Съвета на ЕС през лятото на 2015 г. е необходимо да реализираме съществени реформи в проблемните области.

Вижте целият доклад ТУК