Ясен Тодоров: В четвъртък ще имаме председател на ВКС

Напрежението в съдебните среди започна след изявленията на френския посланик, каза председателят на Етичната комисия на ВСС

За избора в четвъртък на председател на Върховния касационен съд са нужни 17 души от 23-ма членове на Висшия съдебен съвет, каза в предаването "Още от деня" на БНТ председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. "Оптимист съм, че ще имаме председател на ВКС в четвъртък", добави той.

Ясен Тодоров се съгласи с водещия, че напрежението в съдебната система вече не е новина. "Съдебната реформа е удобното извинение за много неудачи в обществото ни. Това е несправедливо и има и други области, които да бъдат критикувани. Това е постоянна тема на разговор и в обществото, и в медиите", каза той, след което водещият го допълни: "И в Брюксел", имайки предвид доклада, който очакваме. По повод изтеклата днес информация от доклада на Брюксел, в който отново се препоръчва ВСС да се раздели на две, Ясен Тодоров каза, че за разделянето са нужни конституционни промени, "но не виждам това разделяне дали ще доведе до по-добри, по-справедливи решения и по-бързо и предвиимо правосъдие", каза той и добави: "Аз не съм чак такъв скептик по съдържанието на този доклад. Представителите на Еврокомисияга, които идваха на проверки и беседваха с членовете на съвета, ще оценят и положителните неща. Съмнявам се ЕК да даде директна препоръка", категоричен е той.