Осъдиха пловдивски гинеколози за смъртта на пациентка

Присъдите са увеличени тройно от окръжния съд в Града под тепетата

След проточила се близо шест години съдебна сага двама гинеколози от Пловдив бяха осъдени условно на година и половина лишаване от свобода за причиняване на смърт на пациентка, предаде БНТ. Присъдите са увеличени тройно от окръжния съд в Града под тепетата.

Лекарите Борис Кузманов и Христо Кунчев бяха признати за виновни в немарливо изпълнение на професионалните си задължения. Общо 200 000 лв. обезщетение на съпруга и двете деца на починалата жена трябва да изплатят двамата медици. Те обаче възнамеряват да обжалват съдебното решение на по-горна инстанция.

Починалата е 77-годишната Елена Венкова. Единият от акушер-гинеколозите - д-р Борис Кузманов, е бил лекуващ лекар на пациентката. По време на лечението й на дежурство били Кузманов и колегата му д-р Христо Кунчев.

През ноември 2013 г. двамата са осъдени на по 6 месеца условно, но случаят е върнат за ново разглеждане от Апелативния съд. Мотивът е, че при първия процес по казуса не е заседавал тричленен съдебен състав, а това се изисквало от закона.

Венкова постъпила за биопсия в частна пловдивска клиника през септември 2009 година. По време на интервенцията д-р Кузманов е перфорирал матката й и едно от тънките черва. На следващия ден са настъпили усложнения, но според държавното обвинение, нужните изследвания и необходимата операция не са били направени веднага. Пациентката е получила перитонит и е починала.

В съдебната зала адвокат Емилия Недева заяви, че не е имало ясни симптоми, че става въпрос за перитонит, а и операцията била извършена навреме. По думите й, нямало и ясни данни дали жената е починала от перитонит или от настъпилите белодробни усложнения.

Тези аргументи обаче са отхвърлени от съда. Той е уважил искането на прокуратурата присъдите да бъдат увеличени.