Върховни съдии подкрепиха Павлина Панова за председател на ВКС

Изборът ще бъде на 29 януари

Двайсет и двама съдии от Гражданската и Наказателната колегия на Върховния касационен съд изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет в подкрепа на кандидатурата на Павлина Панова за председател на ВКС.

Вчера и Съюзът на съдиите в България, който е и най-голямата съсловна организация на магистрати у нас, изпрати писмо за подкрепа на Панова.

Панова в момента е зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Другият кандидат е съдията от Върховния административен съд Лозан Панов .

Миналата седмица двамата кандидати бяха изслушани по покана на над 50 съдии от ВКС, бяха им зададени много въпроси от съдии от всички колегии на върховната инстанция.

Сега в писмото си до ВСС върховните магистрати казват, че при изслушването зам.-председателят на ВКС Павлина Панова убедително е защитила целите и приоритетите за дейността на съда, които е изложила в концепцията си.

"Управленската визия на съдия Панова балансирано съчетава безпристрастната критична "външна" оценка за дейността на съдилищата, в частност на ВКС, с квалифицирания "вътрешен" поглед на професионалиста от съответния орган на съдебната власт. Този обективен подход позволява аналитично и последователно да се разкрият действителните причини за ниската степен на доверие в съдебната власт, като същевременно трасира конкретните насоки, средства и способи за преодоляване на институционалната криза", се казва в писмото на съдиите.

Защита на всеки съдия - но не само от явните нападки, а и от неявния натиск - в тази способност на Панова са уверени върховните съдии, които са заявили подкрепата си за нея.

Те вярват, че в лицето на съдия Панова "ВКС ще поеме отговорността си на безкомпромисен застъпник на независимостта на съдебната система в цялост, който отстоява върховенството на закона и защитава всеки отделен магистрат от незаслужени нападки и всякакви опити за нелегитимно въздействие".

Съдиите мотивират подкрепата си за нея, като оценяват високо идеите й

- за утвърждаване на самоуправлението на ВКС,

- за осуетяване на рисковете от административен натиск,

- за повишаване на ролята на общите събрания на съдиите от ВКС и на Пленума при вземането на някои решения,

- за обсъждането и предлагането на заместник-председатели и шефове на отделения,

- за определяне на натовареността на ръководителите на ВКС и на самите съдии.

Върховните съдии акцентират също в писмото си до ВСС върху същественото значение на независимостта на съда като висша обществена ценност, която трябва да бъде неотклонно и грижливо защитавана. За да повярва обществото в правосъдието.

ВСС ще избира на 29 януари.