Заради скандална съдийка делото "Октопод" се отлага

Отстраняването от длъжност на съдия Румяна Ченалова няма да спре делото, то ще се води от друг съдия, увери председателят на Етичната комисия на ВСС

Висшият съдебен съвет беше в безизходица заради съдия Румяна Ченалова, заяви в ефира на БТВ шефът на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров. Той поясни, че тя спира да гледа дела за шест месеца. "Наказанието за отстраняването й от длъжност е много сериозно. Ако не я бяхме отстранили, делото "Октопод" трябваше да започне отначало. Това наказание означава, че тя спира да води дела", поясни Тодоров.
Той отрече да е имало натиск върху ВСС. "Ние бяхме поставени в безизходица, каквото и да бяхме решили, щяхме да бъдем упрекнати. Именно заради големия обществен интерес решихме да отстраним Ченалова. За нас доверието на хората в институцията е най-важно. Това решение няма да спре делото "Октопод", то просто ще се води от друг съдия", увери Тодоров.
Председателят на Етичната комисия посочи още, че мерките, предприети срещу съдия Ченалова, не са лично отношение, водят се подобни разследвания и срещу други съдии. В момента в СГС се води мащабна проверка, в която участват 12 съдии от ВСС.

На въпрос дали депутатът Делян Пеевски е оказвал някакъв натиск, след като явно е заявил, че държи именно съдия Ченалова да води делото "Октопод", Тодоров коментира така: Няма политическо влияние върху колегите ми.

Той посочи, че вече пето правителство съставът на ВСС е един и същ и не е имало подобни съмнения.