Софийски съдии гневни, пращат второ писмо до ВСС

Повод за писмата са съмнения в това доколко ефективно и компетентно е управлението на СГС

Съдиите от Софийски градски съд, които с писмо поискаха оставката на шефовете на най-големия съд в България, са изпратили ново писмо до Висшия съдебен съвет. 

В него те настойчиво искат Висшият съдебен съвет (ВСС) да разгледа и да се произнесе по предишното писмо, изпратено от 15 съдии от СГС, подкрепено от 26 съдии от СРС, и да изрази становище за ефективността и компетентността на управлението на СГС. Писмото е изпратено с копие до НС и до представителството на ЕК в България.

След проведеното изслушване на ръководството на съда, ВСС взе решение единствено да отправи препоръки, отнасящи се за компютърната система за разпределение на делата. Съдиите не подценяват значението на този проблем, но считат, че законосъобразното администриране на съдебните дела, осигуряването на доброто администриране на дейността на съда и авторитетът на правосъдието зависят основно от начина, по който се упражняват управленските правомощия от председателя на съда и неговите заместници.

Ето защо с писмото се настоява ВСС да се произнесе изрично има ли нарушения при разпределението на двете дела - предмет на обществено внимание, както и да вземе конкретно отношение относно събраните данни при изслушването на ръководството във връзка с поставените проблеми за ефективността и качеството на управление на съда.