Ясен Тодоров: Нужно е прекрояване на съдебната карта

Той призова ВСС да действа медиаторски и да се преустанови разделението между съдиите.

Нужно е прекрояването на съдебната карта, за да видим къде какви съдилища и прокуратури трябва да има, да видим тяхната натовареност, техния оптимален числен състав и администрация и от там нататък да вървим поред, следва електронно правосъдие. Това заяви председателя на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров в ефира на БНР.

„Всичко това трябва да е подплатено с необходимите законодателни мерки, разтоварване на прокуратурата от несвойствени дейности, промени в НК и т.н. Какъв ще бъде професионалният състав на ВСС, е последният проблем на българското правосъдие", смята Тодоров.

Според него съдебната реформа ще предизвика хаос. "Тези промени са фундаментални. Говорим за Стратегия за съдебна реформа, а започваме с две стратегически цели, като първата е разделяне на ВСС на колегии, втората – на практика неговото разпускане. Ако това е целта на реформата, аз не съм съгласен с нея. Когато се прави стратегия, трябва да има крайна цел и трябва да има постепенни стъпки, от които да тръгнем.” обясни председателят.

Той посочи, че случаите със съдия Ченалова са няколко и припомни за тях. Според Тодоров министърът на правосъдието, след като е научил, е можело да сезира съвета. "Де факто съветът остава като в небрано лозе. Министърът на правосъдието знае, ние не знаем и го научаваме това нещо от едно телевизионно студио и сега се казва, че действаме под натиска на френския посланик. Не действаме под ничий натиск. Разглеждаме преписките, сигналите, независимо дали са подадени от посланици или обикновени граждани", беше категоричен той.

Трябва да приключим преписката. Миналия път не бяхме получили цялата изискана от нас информация. Такава вече дойде. Ще го обсъдим на заседанието на Комисията. Имаме допълнително запитване до прокуратурата относно сигнала на синдика по отношение на длъжностните лица в двете фирми. И от там нямаме пълна информация. Когато съберем всичко, ще се произнесем, коментира Тодоров.

Той призова ВСС да действа медиаторски, каза още Ясен Тодоров и добави, че никой няма полза от това разделение, което има в момента между съдиите – от една страна, Съюзът на съдиите, от друга страна, зам.-председателката на Градския съд и оглавяваната от нея Съдийска асоциация.