Христо Иванов констатира: Имало е мърлявщина при управлението на някои съдилища

Инспекторатът към ВСС трябва да се промени и да изгради капацитет за собствени проверки и да понесе отговорността, апелира правосъдният министър

Имало е мърлявщина при управлението на някои съдилища. Освен софтуера, голям фактор е и човешкият фактор и средата, в която се работи. Трябва да се понесе отговорност.” Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в ефира на БНТ.

„Шумът е от поне две години. Не е вярно, че нищо не се е случило. ВВС направи стъпка в правилата посока и това да стане от академични институции. Направи се проверка, видя се, че няма сигурност” обясни министърът. Според него мярката за разработване на нов софтуер и търсене на мнението на академичната общност е положителна мярка.

„Личният състав на ВВС е друга тема. Важна е средата, в която се прилага системата. Инспекторатът към ВВС трябва да се промени и да изгради капацитет за собствени проверки и да понесе отговорността. Никой не е казах, че проблемът е само технически. Министърът апелира Висшият съдебен съвет да стане работеща институция и призова да се поеме отговорност.