ВСС започва незабавно процедура за въвеждане на софтуер за разпределение на делата

Представителят на ВСС смята, че системата работи, но може да се манипулира

ВСС започва незабавно процедура за въвеждане на софтуер за случайно разпределение на делата. Това заяви съдия Соня Найденова пред БНР. Тя обясни, че от това решение не налага непременно актуализиране на бюджета на съдебната власт.

„Съществува неяснота относно това колко ще струва изработването на такъв продукт. Всички сме на ясно, че процедурата за обществените поръчки отнема време, но тя винаги ще отнеме време, независимо дали ще е за изпълнение на предходното решение или на проекта, който изпълняваме.” уточни Найденова. Тя отрече, че системата не работи, но призна че може да се манипулира и обвини човешкия фактор за случилото се.

"Според специалисти този продукт за разпределение на делата няма характеристиките да продължи да бъде ползван, защото системата може да се манипулира. Възможно е хората, които боравят с този продукт, да не спазват правилата, има го човешкия фактор", допълни тя. Експертите представят своя доклад за сигурността на действащите системи за случайно разпределение и техните предложения за решения в краткосрочен и дългосрочен план.