Новият Закон за гарантиране на влоговете ще е с по-висока защита

Кабинетът ще одобри проект, който предвижда по-висока защита - до 250 хил. лв., на влогове, открити поради важни социални събития в живота на човека, между които продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране, изплатени застраховки и др.

Министерският съвет ще обсъди изцяло нов проект на Закон за гарантиране на влоговете в банките, подготвен от Министерството на финансите. Ведомството на Владислав Горанов мотивира необходимостта от изцяло нов нормативен акт с променени евродирективи в тази област и започналата процедура срещу България заради забавеното изплащане на гарантираните влогове в изгубилата лиценза си Корпоративна търговска банка.

В текста, който преди месец беше публикуван за обществено обсъждане, се предвижда влоговете до гарантирания размер да се изплащат в срок от 7 работни дни от деня, в който не са налични. Запазва се размерът на гарантираната сума - до 100 хил. евро.

Новият проект предвижда по-висока защита - до 250 хил. лв., на влогове, открити поради важни социални събития в живота на човека, между които продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране, изплатени застраховки и др. Директивата допуска всяка държава да определи сама размера и срока на тази защита, като се съобрази със стандарта на живот. В проекта на финансовото министерство се предвижда защитата на този тип влогове да е за три месеца.