Българската общност в Чикаго притеснена за бъдещето на църквата “Св. Иван Рилски”

Сънародниците ни са притеснени църквата да не бъде асимилирана, заради съдебни казуси около свещеника

Българската общност в Чикаго е притеснена за бъдещето на църквата “Св. Иван Рилски - Чудотворец”. Причината са безкрайните нерешени съдебни спорове, които да определят собствеността, съобщава БНР.

От основаването си през 1996-а година църквата е под юрисдикцията на Американската православна църква, но свещеникът Валентин Ноцков, служи на български. През 2008-а година той е разпопен от Светия синод в България. Но въпреки предупрежденията и писмата, свещеникът продължава да води службите, а в Американската православна църква, по неизвестни причини, не забелязват писмото за неговото разпопване. 

Съдът се произнесе, че въпреки настояванията, църквата “Св. Иван Рилски - Чудотворец” в Чикаго остава към православната църква в Америка, а не към Светия синод в България. Разпопването на Валентин Ноцков е признато и той е отстранен. Службите вече се водят на английски, а свещеникът е украинец.Ноцков уверява, че това е временно и че от България ще дойде друг свещеник. Въпреки това не се знае дали църквата Чикаго няма да бъде асимилирана.