Да стреляме ли срещу апаш с брадва, или да спазваме неговите "права"?

Това коментираха лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев

Как да се защитаваме от престъпници, нахлули в дома ни или в двора и как да се справи държавата с битовата престъпнос, коментираха в сутрешното студио на бТВ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и председателят на Български хелзинкски комитет Красимир Кънев.
От ВМРО предлагат засилено полицейско присъствие. Да се облекчи достъпът до законно оръжие. „60% от хората в Щатите притежават законно оръжие. Това е спекулация, че притежанието на оръжие ще доведе до някаква вакханалия“, коментира Каракачанов. В момента имате право, ако някой влезе в дома ви с взлов, да се отбранявате. Нашето предложение е да се разшити обхватът на неизбежната отбрана. Освен жилището ти, да бъде включен твоят гараж, двор. Според сегашния закон не можеш, ако крадецът е с брадва, ти да изкараш пистолет, възмути се войводата.
Разговорът между Каракачанов и Кънев прерасна в словесна битка за това, доколко е позволено да се използва огнестрелно оръжие срещу хладно такова. Цитирайки чл. 12 ал. 3, двамата не успяха да се разберат може или не. Кънев твърдеше, че може, но Каракачанов бе на друго мнение. Българските граждани, там, където живеят, трябва да бъдат защитени. Това, че стават такива грабежи по селата, е абсолютно недопустимо, но ние плащаме на МВР, а това е крайно нереформирана система, коментира председателят на БХК. На човек от населението се падат повече полицаи в България, отколкото във всяка европейска страна. Проблемът е, че тях ги няма, когато ни трябват, категоричен бе той. Законът за самоотбраната в момента позволява да застреляте едно дете при влизане с взлом, посочи той. „Не е вярно“, прекъсна го Красимир Каракачанов, според когото те просто имат фундаментални различия. „Айде, започнете да се грижите като правозащитна организация децата да не крадат от черешите, а да ходят на училище“, призова Каракачанов председателя на БХК.