​Цацаров се врътна – прие стратегията за съдебна реформа и още нещо...

Очаква се становището на прокуратурата да бъде изпратено днес на посланиците на страните от ЕС

Много изненадващо днес прокуратурата излезе с предложения за радикални властови и структурни промени на институцията и в управлението на съдебната власт чрез Висшия съдебен съвет. Това става в пика на скандалите около изчезналите тефтери на Филип Златанов и съмненията за манипулации в тях, и само ден преди обсъждането на проектостратегията за съдебна реформа на министър Христо Иванов.

Част от предложенията на обвинението се съдържат в предложения от Министерството на правосъдието проект на стратегия, като . прокуратурата отива още по-далече - като предлага и пълна децентрализация на своята структура, което се смята за революционна идея, тъй като досега прокуратурата е проявявала консервативна сдържаност, а по-често открито несъгласие за промени.

Очаква се становището на прокуратурата да бъде изпратено днес на посланиците на страните от ЕС, пише dnevnik.bg.

Ето и част от предложенията, застъпени в становището на прокуратурата: 

Висшият съдебен съвет да се раздели на две колегии - едната на съдиите, другата - на прокурорите

Кариерното развитие и дисциплинарната отговорност да се обсъждат и решават отделно за съдии и за прокурори и следователи в съответната колегия, предлага прокуратурата и допълва, че това може да се реши с промени в Закона за съдебната власт.

Базисното предложение фигурира и в стратегията за съдебна реформа на Министерството на правосъдието, която ще се обсъжда утре, но това не е споменато в становището на прокуратурата. Тази идея беше критикувана преди два месеца при представянето на стратегията от близката тридиционно до главния прокурор съсловна Асоциация на прокурорите в България, но сега, видно от становището, позицията е претърпяла еволюция.

Пряк избор на членовете на ВСС от магистратската квота

За този пряк избор настояваше Съюзът на съдиите в България, открай време в докладите на Брюксел се посочва същото, но в предишния парламент мнозинството на ГЕРБ, нито това на БСП и ДПС, не го въведе. Досега квотата на магистратите се избираше чрез делегатски събрания, в които се усещат внушенията на административните ръководители - председатели на съдилища и окръжни и шефове на прокуратури.

Промяна на дисциплинарната политика на ВСС

Да се създаде дисциплинарен съд, който да решава заведените във ВСС срещу магистрати дисциплинарни дела. Прокуратурата признава за хаоса, който владее в момента дисциплинарната дейност на ВСС - различни санкции за еднакви нарушения, двойни и тройни мерки към различните съдии и прокурори, несъответстващи по сила наказания за извършените нарушения.

Революционна идея за децентрализация на прокуратурата

Прокуратурата предлага сама да се децентрализира, като бъде отменена разпоредбата в ЗСВ, според която "прокуратурата е единна и централизирана". И още: "Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор". За да може да се децентрализира желузно централизираната институция ще са необходими поредица от промени - не само в ЗСВ, но и в НПК, с цел да се разграничат ясно административните задължения на прокурорските шефове на различните нива от техните чисто прокурорски /магистратски/ функции.

Предлага се и екзотичното звучащото задължение разпорежданията на горестоящия прокурор вече да са не само писмени, но и мотивирани, което би трябвало да е в сила и сега.

Предлага се и главният прокурор да се отчита на всеки 6 месеца пред ВСС за работата по корупционните дела срещу висшите етажи на властта, както и ВСС да има право да изисква допълнителна информация. И още - да се предвиди процедура за изслушване на главния прокурор от парламента, когато се внася годишния доклад за дейността на прокуратурата.

Ето и  казусите, по които прокуратурата има друго виждане: 

ВСС да остане постоянно действащ

Прокуратурата не е съгласна Висшият съдебен съвет да върне предишното положение и да заседава на сесии, без откъсване на пряката магистратска дейност на съдиите, прокурорите и следователите. Мотивът за обратното предложение е, че магистратите не бива да се откъсват от пряката работа, защото в нея най-добре се познават истинските проблеми на системата и освен това могат да се мотивират енергични и почтени магистрати да се кандидатират за ВСС. И още - без откъсване от работата намалява опасността ВСС да закърнее като пристан на тихо и безпроблемно преживяващи високоплатени чиновници.

Със свое становище за проектостратегията за съдебна реформа излезе и Върховният касационен съд, който оцени документа като "сериозен и задълбочен". Националната следствена служба представи своята позиция на Върховната прокуратура, която да я включи в обобщеното становище.