Само бели фуражки ще контролират нарушителите по пътя

Само катаджии ще проверяват колите, служителите от „Охранителна полиция” няма да осъществяват контрол на движението. Право да спират автомобили ще имат само служителите на „Пътна полиция". Това ще става при т.нар. „широкообхватни акции", тоест само ако проверката се осъществява от два автомобила с екипи. Тя ще подлежи на видеозаснемане, като записите ще се пазят в областните дирекции на МВР в продължение на 30 дни преди да бъдат унищожени.

Това са само част  от мерките за нова организация на контрол на пътя, която цели да ограничи до минимум прекият контакт между шофьори и проверяващи и да намали корупцията, oбяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция". Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция". Те имат и бадж със снимка, на който има име и идентификационен номер", съобщи на пресконференция по темата вътрешният министър Веселин Вучков.

Санкциите за скорост ще се извършват на база снимки със стационарните камери, които са 25 в цялата страна и мобилните устройства, общо 148. При установено нарушение с мобилна камера, провинилият се водач няма да бъде спиран, за да му се състави акт на място, а ще бъде призован по общия административен ред, да се яви в районното по местоживеене.

Останалите нарушения на пътя – неизползване на колан, говорене по телефон и т.н. ще се проверяват сами по т.нар. метод за широкообхватен контрол, като ще се извършват от поне два патрулни автомобила и проверката се заснема. Местата за провеждане на подобни акции ще се обявяват на сайтовете на районните дирекции.

Записите, направени по време на операциите, ще се съхраняват 1 месец, след което ще се унищожават. Към момента в 400 коли на полицията има GPS системи за контрол на местоположението, а до средата на декември ще се оборудват още 2500. Търсят се и средства за монтиране на видеокамери във всички патрулки на КАТ.

Вучков обясни, че ръководството на МВР си дава срок от два месеца, за да прецени дали новата организация е ефективна. "Новата форма, не значи че не трябва да се спазва закона. Административно-наказателната дейност продължава да си функционира", уточни министърът. Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пък работи с депутати от ГЕРБ по промени в Закона за движение по пътищата. Очаква се до 2 седмици да се предложат промени в закона, които да позволят отново нарушенията с мобилни камери да се санкционират с електронен фиш. "Това решава на 80% проблема с корупцията", посочи вътрешният министър.