Скандалът „Костинброд” се е спихнал като суфле, смята Марин Райков

Бившият служебен министър е призован като свидетел по делото, което се гледа днес

Скандалът „Костинброд” се е спихнал като суфле и се е трансформирал в процес за наличието или липсата на контрол от страна на главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Това заяви заяви бившият служебен премиер Марин Райков. Той е свидетел по делото със скандалните бюлетини, което се гледа днес в СГС.

Всички видяхме, че пълното фиаско на политическия сценарий на лъжата „Костинброд" се състоя преди връщането на г-н Борисов на власт, посочи бившият служебен премиер преди да влезе в съдебната зала.

Преди една година и половина имаше скандал за едни бюлетини, припомни Райков и продължи с това, че са били организирани бомбастични пресконференции в деня за размисъл, които черпили алиби от този скандал. „Имаше обвинения за планирани манипулации с изборите. Някои дори използваха силни изрази като опит за преврат", Райков. 

Според него процесът днес няма нищо общо с онзи скандал, а авторите на този сценарий сега са неузнаваеми. Той обаче отказа да назове конкретни имена.

Единствен подсъдим по делото е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. До момента показания са дали служители и шефове в печатницата в Костинброд, които обясняваха пред съда технологията, по която "Мултипринт" е печатала бюлетините. Свидетели по делото обясниха, че заснетите и показани от прокуратурата бюлетини са били т.нар. "технологичен брак" и с тях не е имало как да се гласува.

За разпит са призовани днес и служители на дирекцията в Министерския съвет, която на предишните предсрочни парламентарни избори е отговаряла директно за организацията на изборния процес.

"Имаше едни обвинения за планирани манипулации с изборите, някои дори използваха силни думи като „опит за преврат“. Този процес няма нищо общо с онзи скандал", допълни Райков. „Пълното фиаско на лъжата „Костинброд“ се състоя преди връщането на г-н Борисов на власт. Всички бяхте свидетели на това кой лансира тази измишльотина", завърши той.