Съдът ще заседава по делото за фалит на КТБ в понеделник

На 24 ноември (понеделни) ще се проведе насроченото заседание по делото за несъстоятелност на КТБ,  съобщават от Софийския градски съд.

Заседанието по делото ще се проведе тогава, тъй като квесторите на КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките не са внесли все още становище по делото за несъстоятелност на КТБ в СГС. На заседанието в понеделник ще бъдат изслушани страните, за да се спази принципът на равнопоставеност на страните, уточниха още от съда.

Припомняме, че на 19 ноември Софийски градски съд е уведомен за постъпила жалба от "Бромак" ЕООД във ВАС срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Съгласно чл. 11, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор.След като до днес квесторите на КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете не са внесли в съда своите становища, стана ясно, че в понеделник ще бъдат изслушани страните.Цели пет месеца вече вложителите в КТБ не могат да изтеглят парите си. От 4 декември се очаква да бъдат изплатени гарантираните влогове до 100 000 евро.До производство по несъстоятелност на КТБ се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания, се казваше в съобщение на БНБ.