Съдът отмени разрешението за застрояване на дюните в Несебър

Еколозите алармират, че въпреки направените проучвания, не се показва цялата налична информация

Административен съд – Бургас отмени разрешението за застрояване на дюните в Несебър – Бургас от 7 октомври 2014 г. С него се отменя разрешението на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)- Бургас за застрояването на дюните в Несебър. Случаят с имота на Сле-Груп стана скандално известен преди две години, съобщава сайта WWF България. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че след направените проучвания правителството вече знае къде се намират дюните по Черноморието, но продължава да не показва цялата налична информация, се казва в позицията.

„Най-вероятно голяма част от дюните са незаконно заменени, приватизирани или реституирани чрез многократни нарушения на конституцията и българските закони. Затова няколко поредни правителства се страхуват да обявят кои олигарси са новите собственици на дюните, как са ги получили и кои министри и други държавни служители трябва да понесат отговорността за това.” алармират еколозите.

По закон всички дюни, крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони представляват публична държавна собственост. Всички те от 1 януари 2008 г. трябваше да бъдат включени в кадастралните карти на черноморските общини съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 август 2007 г.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, заедно с организации от туристическия бранш и за опазване на културното наследство, официално поискаха от премиера Бойко Борисов да опази от застрояване Карадере, един от последните останали диви плажове по Черноморието.

В писмо те настояват да се обезсили териториално-устройствения план на Община Бяла и подробния устройствен план на Зона за отдих Бяла–север, защото са извършени при нарушаване на правилата и нормативите определени от Закона за устройство на територията, Наредба N 2/1995 г за правила и нормативи за териториално-устройствено планиране на Черноморското крайбрежие и Закона за опазване на околната среда.