Прокуратурата поиска 3.5 години затвор за Филип Златанов

Прокуратурата поиска присъдата на Филип Златанов, обявена от Софийския градски съд да остане. Златанов бе осъден от СГС на 3,5 години затвор ефективно.

В съда текат пледоариите по делото срещу Филип Златанов.

След едночасовата почивка, дадена от съда, тъй като на Златанов му прилоша в съдебната зала, навлизане той каза, че няма да дава обяснения.

Преди заседанието днес на въпросът дали е притеснен, Златанов каза: Разбира се, че съм притеснен. Човек, който се намира в моето състояние не вярвам да е спокоен, в смисъл срещу мене се води наказателно производство.

На уточнението дали е притеснен само за делото той каза, че е така. "Не е приятно на никой нормален човек да бъде тема номер едно в медиите. Аз съм обикновен човек, аз не съм свикнал на такова... и въпросите, които ми задавате в момента са точно в тази връзка", заяви той.

Преди да му прилошее на Златанов и да се прекъсне заседанието, стана ясно, че първата експертиза е по оригинални 29 страници от дневника на Златанов. Това каза пред съда вещото лице Валери Костадинов, изготвил експертиза за почерка на един от тефтерите на Златанов.

Костадинов обясни, че всичко е написано в тези 29 страници, именно от Златанов. Костадинов е имал съмнение писаното да е от Искра Фидосова, но след като категорично е установил, че е от Златанов, тази версия е отпаднала. Когато е изследвал записките, е имало само един бележник. За втория научил от медиите. Той го е изследвал в Столичното следствие, никога не му е било отказвано да му бъде дадена стая там и всичко, от което има нужда за изследването си.

След като бе разпитан, Костадинов зададе въпроса кой е виновникът за цялата тази истерия в държавата и защо се стигна дотук. "Този "кой" въведе заблуждение в следствието, следствието от своя страна заблуди прокуратурата и прокуратурата заблуди съда и оттам цялата държава. Питам аз кой е този "кой", който каза, че експертизата на Филип Златанов е правена на ксерокопие върху ксерокопие, което въобще не отговаря на истината. Най-лесно е да се даде на обществото това, което боде окото, а другото да се прикрива. Там търсете човека, направил тези изявления, каза Костадинов.

Защитата на Филип Златанов пък поиска отвод на Валери Костадинов, а самият той бе категоричен пред съда, че почеркът е на Филип Златанов.

"Аз не съм виждал никакви тефтери от лятото на миналата година", това каза Златанов преди да влезе в съда. Адвокатката му Ирен Савова пък заяви, че тефтерите в цялост не са представяни никога на нито една медия.

Припомняме, че скандалните тефтерчета на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, бяха откраднати.

Градският прокурор на София Христо Динев разпореди незабавна проверка за откраднатите два тефтера. Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30 септември 2014 г. На 29 октомври 2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд. На 5 ноември 2014 г. Стефан Бенчев е подал сигнал в 06 РУП - СДВР, като уведомява органите на реда, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите са били и двата тефтера. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление "кражба".

В тефтерчетата на Филип Златанов се съдържа информация с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен". В тефтерчетата фигурираха инициалите - И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., както и името на президента. На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Според запознати изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине делото.