Съдът оправда Асен Генов за боядисването на паметника пред централата на БСП

Изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства, се казва в мотивите на съда

Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за изписаните на скулптурната композиция пред централата на БСП в София „БКП – позор“. Според съдия Мирослава Тодорова няма събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите върху паметника, защото с тях е имало още четирима човека.

Тя добави, че това, че в подсъдимите е намерена боя, не означава, че са я използвали. Изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства. А свободното изразяване на мнение е гарантирано в Европейската конвенция за защита правата на човека и Конституцията, посочи още Мирослава Тодорова и поясни, че този съдебен процес не дава оценка на политическите възгледи на подсъдимите.

Прокуратурата не може да се намесва в политическия плурализъм, иначе това би се тълкувало като потисничество, обоснова се съдът. Що се отнася до паметника - може да се говори само за увреждане, а нанесената вреда е отстранима, посочи още съдията по делото.