БСП се разбърза, започва с пенсионирането

Столетницата внася два законопроекта - за замразяване на възрастта за пенсиониране през следващата година и за гъвкави условия при пенсиониране

БСП предлага промените за ранното пенсиониране за първа и втора категория труд да започнат от 2017-а година. Според Мая Манолова от Левицата, за целта са необходими 21 милиона лева:

"Смятаме, че могат да бъдат намерени тези средства, за да се внесе спокойствие сред над сто хиляди души", заяви червената депутатка. Даваме си сметка за това, че работещите при първа и втора категория труд са само една част от пъзела на цялата пенсионна система. Затова сме готови при сформирането на правителство, заедно с него и със социалните партньори, да участваме в разговорите за пенсионна реформа, като, разбира се, се придържаме към нашето обявено намерение да се върже възрастта за пенсиониране с продължителността на живота в България", каза още тя. 

Парламентарната група на БСП вече е готова да внесе два други законопроекта - законопроект, с който да се замрази нарастването на възрастта за пенсиониране през следващата година и законопроект за гъвкавите условия при пенсиониране, което да даде възможност на хората, на които не им достигат две години стаж или възраст, да се пенсионират предварително.