Иванов готов със стратегията за съдебна реформа, представя я в Брюксел

Служебният правосъден министър Христо Иванов ще представи в сряда в Брюксел актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, съобщиха от правосъдното министерство.

Актуализацията на стратегията беше изискване от последния доклад на ЕК. Екипът на Иванов заложи в нея множество тежки реформи, в това число демократизиране на системата на управление на съда и разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегия. Най-много коментари обаче предизвика желанието на екипа на правосъдното министерство да се извърши международна проверка на прокуратурата. Христо Иванов аргументира това с нуждата да се разбере каква реформа трябва да се проведе в държавното обвинение, за да се направят прокурорите по-ефективни и независими. Съпротива обаче има и тя идва именно от прокуратурата.

По време на посещението си Иванов ще се срещне с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, генералния директор на Главна дирекция "Правосъдие“ Параскеви Миху и с директора на Дирекция "Координация на политиките" Уилям Слийт.