Правосъдният министър: "Белите якички" са извън полезрението на прокуратурата

Разговор за съдебната реформа тече по линия София-Брюксел, но няма честно поставяне на проблемите вътре в самата система у нас, убеден е Христо Иванов

В правосъдната система има много проблеми, по които трябва да работим, за да не се превърнат и те в бедствено положение. Основният проблем в системата е дългогодишната липса на вътрешен разговор за съдебната реформа. Той тече по линия София-Брюксел, но няма честно поставяне на проблемите, заяви пред bTV служебният министър на правосъдието Христо Иванов. ”

Според него трябва да се вдигне прага на осъдените и в затворите да не влизат само нискообразовани граждани от малцинствени групи. "Докато прокуратурата не започне да бъде ефектива и в обществената група на „белите якички”, не можем да говорим за добро правосъдие", каза още той.
Според Христов има проблеми, но има и ресурси за решаването им, и то в самата система. Министърът поясни, че стратегията за реформи, която изготвя екипът му, има много мерки към хуманизация на правосъдието, защото „правосъдието трябва да имам и хуманен аспект”.
Иванов посочи, че се радва, че реформата в съдебната система е станала централна тема в преговорите за правителство, като по думите му това е позитивен знак за съзряването на българските политици. Според него няма как да има добро управление, ако не е добро правосъдието.
„Нека да започнем да говорим какво трябва да се случва, а не какво не трябва да се случва, и се надявам, че ще започнем да се оправяме”, убеден е Иванов.
На въпрос дали би останал министър и в редовен кабинет, Христо Иванов коментира: „Не съм човек, който слага тигана, докато рибата е още в морето. Такъв разговор за мен би бил труден. Предстоят много трудни реформи.”